Hazug ember hírét előbb látjuk, mint az igazét

 

Social Media on Portable Devices
forrás: oxigeno.fm

A hamis hírek gyorsabban és messzebb jutnak a Twitteren, mint az igazak – összegez egy a Science magazinban megjelent kutatást a vox.com. Szakértők több, mint egy millió tweetet elemeztek 2006 és 2017 között. Ezekből kiderült: a hamis hírek jelentősen gyorsabban és szélesebb körben terjednek, mint az igazságot firtatók. A tanulmány szerint a jelenség politikai hírekkel kapcsolatban a legerősebb. Ezután a terrorizmussal, természeti katasztrófákkal, tudománnyal, városi legendákkal vagy pénzügyi témákkal foglalkozó álhírek sorrendben.

A kutatást három, az MIT-n számítógép tudományokkal foglalkozó kutató végezte a Twitterrel, a közösségi oldal külön engedélyével. Bár nehéz összehasonlítani középiskolai lövöldözéssel kapcsolatos hírek terjedését valid tőzsdei információk megosztásaival, de a kutatás egyértelmű választ ad. A hamis hírek hatszor olyan gyorsan érték el a felhasználókat, mint a valódi hírek. A kutatók erre az álhírek újszerűségében, nagyon erős erkölcsi-érzelmi töltésében látják a magyarázatot.

Az emberi psziché hibáit kiaknázó álhírek alapvetően vonzóak és megosztásra sarkallnak. Mit tehet ez ellen a Twitter? Számos kutató szerint újra kell értékelnie az oldalon futó párbeszédeket, kutatókat kell bevonnia a téves információk terjedésének vizsgálatára. Ezentúl algoritmussal szoríthat ki összeesküvés elmélet vezérelte híreket, vagy törölheti is az azokat tudatosan megosztó felhasználókat. Ennek ellenére még hosszú út áll a közösségi oldal előtt, hogy a komoly híreket megbízhatóan tudja tálalni.

 

Kalocsai Zsombor

 

 

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.