Szíriai menekült gyermekek iskolába juttatása biztonságosan

wordeconomicforum
forrás: weforum.com

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete  10 millió dollárt kérelmez tagállamaitól és a nemzetközi közösségtől – írja a medium.com. Ezzel több ezer szíriai menekült gyermek oktatáshoz való hozzáférését segítené meg Jordániában, Törökországban és Irakban.

Szíria szomszédos országai a szíriai polgárháború következtében két és fél millió menekült gyermeket fogadtak be a szervezet számításai szerint. A menekült gyermekek közel fele viszont nem tud iskolába járni. Összehasonlítva Magyarországgal, ahol a diákok száma nem haladja meg a másfél milliót, láthatjuk a probléma nagyságát.

A legnagyobb gondot az okozza, hogy a menekülttáborok túl messze vannak az iskoláktól és a családok nem tudják biztonságosan eljuttatni gyermekeiket az órákra. A probléma leküzdése érdekében a szervezet a korábbi években iskolabusz járatokat kezdett indítani, melyek a menekülttáborokból szállítják a diákokat az iskolába és hozzák haza. A buszokon kísérők ügyelnek a diákokra, akik gyerekek szülei is lehetnek. Jelenleg egy jordániai és egy törökországi menekült táborból 29000 gyermek tud részt venni az oktatásban az ENSZ-nek köszönhetően.

Kovács Olivér

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.