Az első csillagok hangja

presstv
forrás: presstv.com

13.800 millió évvel ezelőtt, a Nagy Bumm után az univerzum sokkal sűrűbb és sötétebb volt, mint most. Több száz millió éves folyamat vezetett innen az első csillagok és galaxisok kialakulásáig. Nemrégiben pedig egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült jeleket felfogniuk ezektől a csillagoktól, amelyek 180 millió éve működtek.

A felfedezés a hidrogén eddigi legkorábbi ismert megjelenése. Ezen kívül egyedülálló az univerzum kezdeti állapotának vizsgálatában. Az amerikai National Science Foundation támogatta EDGES projekt tagjai Ausztrália nyugati részén, a sivatagban helyezték el a kis rádióantennát, ami az első csillagok hangjait figyeli. -írja az Elmundo. Az eredményekről a Nature nevű folyóirat márciusi számában publikáltak két cikket.

„A távcsövek nem látnak olyan messzire, hogy közvetlen képeket kapjunk ilyen régi csillagokról, de rádióhullámokon keresztül meg tudjuk figyelni őket.” – mondta az Arizonai Egyetem csillagásza, Judd Bowman.

A kezdetleges univerzumról felállított modell szerint ezek a csillagok nagy méretűek és rövid életűek voltak. A rádióhullámok azt is jelezték, hogy a világegyetem valószínűleg sokkal hidegebb volt, mint most. Ezt a sötét anyag és a hidrogén kölcsönhatásával magyarázták.

Horog Vanda

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.