Kapcsolatunk a neandervölgyiekkel

forrás: bbc.com

A mai emberi faj érintkezése egy másik intelligens fajjal eddig a science fiction  részét képezte, de már tudjuk, hogy ez 40.000 éve már megtörtént.

Eddig a tudósok úgy tartották számon, hogy a három korábbi emberi alfajból – melyek a neandervölgyiek, a homo sapiens és a Szibériában talált gyenyiszovai – csak a homo sapiens élte túl. Mi pedig ennek az alfajnak a leszármazottai vagyunk. Sőt, sokáig még úgy hitték, hogy ez a két faj – a neandervölgyi és a gyenyiszovai teljes mértékben kihalt és nem hagytak semmilyen nyomot a genetikai állományukból.

Biológiai felfedezések bizonyítják, hogy ez nem igaz. A homo sapiens 40.000 éve találkozott egy intelligens fajjal: a neandervölgyiekkel. A találkozás valószínűleg nem egymás lemészárlása jegyében zajlott, ugyanis az európai és afrikai emberek dns-ében is megtalálható a neandervölgyiek dns-e – ez bizonyítja a faj genetikai állományának megmaradását.

És mitől tekinthetjük a neandervölgyieket a homo sapienshez hasonló intelligens fajnak? Február közepén hozták nyilvánosságra a Science nevű magazinban a 4 őskőkorszaki művészeti alkotás helyét Spanyolországban, ahol is a felfestett képek bizonyítékok arra, hogy a neandervölgyiek már képesek voltak a szimbolikus beszédre. A hangképzési képességüket már korábbi feltárások bizonyították.

A hangokkal való kommunikáció feltételezett felfedezése további izgalmas kérdésekhez vezet: vajon maguktól fejlesztették ki a neandervölgyiek és a homo sapiens is ezt a képességet, vagy esetleg jóval korábban, fél millió évvel ezelőtt kialakult, még a homo erectus idejében? Ennek kiderítéséhez anatómiai vizsgálatokra és a spanyolországihoz hasonló leletekre lesz szükség.

Horog Vanda

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.