125 éves a Telefon Hírmondó

th-enekles

EPER, Budapest — Február 15-én lesz 125 éve, hogy 1893-ban a Telefon Hírmondó először szólalt meg Budapesten. Ez egyben a rádiós műsoradások születésnapja is, hiszen a rádió technológiáját két évvel később fedezték fel és majd 30 évvel ezután kezdték el műsorszórásra is használni. Puskás Tivadar találmánya kezdetben előfizetéses, kábelen továbbított hírrádióként működött, később az Operából, színházakból és éttermekből adott élő zenei közvetítések, gyerekműsor és nyelvlecke tarkították az adást. A Telefon Hírmondó stúdiójában a kor legnagyobb hazai sztárjai is felléptek.

TH

A Telefon Hírmondó műsorából egyetlen rövid zenei hangfelvétel-törmelék maradt csak fenn, a harminc évnyi működéséből semmi egyéb.

Most először kíséreltük meg, hogy részben eddig feltáratlan korabeli dokumentumok alapján a műsorban valóban elhangzott, 1897-es műsorelemek, egy irodalmi hangverseny és a korabeli lapok anyagai alapján összeállított adásrekonstrukcióval bemutassuk, hogyan is szólt a “beszélő újság”.

Február 15-én a Telefon Hírmondó Rákóczi úti stúdiójából fogjuk élőben közvetíteni ugyanazokat a híreket, dalokat és felolvasásokat, amelyek 1897-ben ezek közül a falak közül a hírmondó kábelein át jutottak el a kb. 6000 előfizetőhöz.

szerk

A műsort vezetékes telefonvonal  segítségével juttatjuk el az Egyetemi Rádió egy sarokra levő, Múzeum krt-i stúdiójába, ahonnan élőben online és a 97 MHz-en közvetítjük, este 18.30 és (várhatóan) 21 óra között.

A február 15-i műsor sűríti egy teljes adásnap rekonstruált műsoranyagát (1897. okt. 5-6. sajtóbeli híranyaga, és a Telefon Hirmondóban megjelent hírek 1895-ös sajtóbeli megjelenései alapján). Másnap, 16-án azonban az egész napi műsorrekonstrukciót közvetítjük, reggel 9 és este 11 óra között, úgy, ahogy a kagylókon át hallható lehetett egy 1897-es napon.

A Telefon Hirmondó 2018-as fölolvasói a Proscenion Drámaszínpad színészei.

Ábrányi Emil – Orbán Gábor
Váradi Antal – Voga Dávid
Zilahi Gyula – Kati Gábor
Pekár Gyula – László Dávid
Hegyi Aranka – Kerezsi Anna
Csillag Teréz – Erdei Lilla
Zongorán közreműködik – Hajdu Gergely

A műsor összeállításában Salamon István rádiótörténész segítette az Egyetemi Rádiót.

makk2.jpg

A 2018-as rekonstrukció képei és szereplői:

SZERKTH

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.