Magyar Vitrin

A Magyar Vitrin epizódjai innen tölthetőek le

Táncház

A Magyar Vitrin adásában a táncházmozgalom kortárs közegét fedeztük fel. Utánajártunk, milyen személyiségtípus és értékrend kapcsolódik a néptánchoz. Vajon megfér együtt a táncház és a diszkó? Táncosokkal, tanárokkal, úttörőkkel és népzenétől távol állókkal beszélgettünk. A központi kérdés: Néptánc – Értékőrzés vagy szórakozás?

Sírva vigad a magyar – Magyar operett

Mitől lesz egyedi a magyar operett? Mi a különbség musical és operett közt? Hogy lehet sikeres a műfaj és milyen jövő vár rá? A Budapesti Operettszínház igazgatójával, primadonnájával és vendégművészével, valamint egy zeneszerző növendékkel és egy nótaénekessel is beszélgettünk.

Generációk álarc mögött – A mohácsi busójárás

A mohácsi busójárás több napos tavaszköszöntő ünnepe nemcsak a hagyományokat őrző idősebb nemzedék mulatsága – a fiatalok is nagy számban részt vesznek az eseményen. Egy mohácsi születésű etnográfus, busómaszk faragók és fiatal busók avattak be minket a farsangi hangulat hátterébe.

Libatömés pro és kontra – A hízott libából előállított termékek

A magyar hízott libamáj világszerte ismert, 2013-ban hungarikumnak nyilvánították. Az állatvédők azonban évek óta tiltakoznak a libák kényszeretetése, a libatömés ellen. A konfliktusról Dzsanbaz Dzsanan állatorvost, Pencz Levente állatjóléti szakértőt, Látits Miklóst a kacsa- és lúdszövetség titkárát és háztáji termelőket kérdeztünk.

Kettészelt borvidék – A tokaji aszú

A Tokaj-hegyaljai borvidék 2002 óta a világörökség része, 2013-ban pedig a hungarikum listára is felkerült. Kitüntetésekkel azonban csak a Magyarországra eső rész büszkélkedhet. A szlovák félre is átnyúló borvidék sok bonyodalmat okoz a magyar és a szlovák borászok között egyaránt.

Utazás a fröccs világában

Nemzetközi utazásra indulunk a fröccs világában. Budapesti romkocsmákban külföldieket és magyarokat kérdeztünk arról, mennyire tartják magyar sajátosságnak a bor és szóda keverékéből készült italt. A fröccs eredetéről, típusairól és fogyasztási módjáról a Fröccsbusz Kft. ügyvezetője és egy kertészmérnök beszélt.

Csongrád bora

Csongrád az alföldi borvidékek egyike és mint ilyen, némileg más problémákkal szembesül, mint a hegyvidéki borászatok, de végeredményben felveszi a versenyt középhegységeink boraival. A Tisza-parti városba látogattunk, hogy Magyarország egyik kevésbé ismert borvidékét fedezzük fel egy helyi szőlősgazda segítségével.

Több mint környezetvédelem – A Fertő tó világa

Európa közepén, az Alpok és a magyar Kisalföld ölelésében fekszik a Fertő, mely évszázadok óta meghatározza a partján élő emberek életét. Az osztrák határon fekvő kultúrtáj hazánk egyik legismertebb nyugati kapuja. Környezetvédelemről, ritka állat- és növényfajokról, hajózásról és a Fertő tó jövőjéről beszélgettünk a különleges vidéken.

Amitől már az ősember dinnyéi is nagyra nőttek – A gércei alginit

Az alginit egy üledékes kőzet, ami többek közt vulkáni kráterekben, lagúnákban, tengerpartok mentén alakulhat ki. Magyarországon négy lelőhely is létezik, mégis a gércei került fel a hungarikumok listájára. Mi ennek az oka, mire használhatjuk a kőzetet, és miért ismerik ilyen kevesen az értékes anyagot? A Magyar Vitrin eheti adásában ez is kiderül.

A sokszínű Hortobágy

A hortobágyi puszta a 19. századi művészet kedvelt témája, megjelenik a irodalomban és a festészetben egyaránt. A puszta motívumról Veszprémi Nóra művészettörténész mesélt, a Hortobágy természeti jellegzetességeiről pedig Csorba Péter geográfust, a Debreceni Egyetem professzorát kérdeztük.

Matyó – divat vagy hagyomány?

Az utóbbi években a matyó népművészet reneszánszát éli, már nemcsak Mezőkövesden jöhet velünk szembe egy-egy hímzett ing vagy szoknya, Budapesten is belefuthatunk egy matyó virágoskertbe, hála az ajándékboltok kínálatainak. Persze ez már nem ugyanaz a matyó. Végigkísértük a matyót virágzásától hervadásáig.

Andrássy út – kint és bent, fent és lent

Az Andrássy út Duna felé eső részétől a Kodály köröndig sok ismert épület és luxusüzlet található, a Hősök teréhez közeledve pedig elegáns villák és nagykövetségek szegélyezik utunkat. A házak kapui mögött azonban különleges történetek húzódnak. A homlokzatok felszíne mögött a mesélő házak, az út alatt pedig a kis földalatti kalauzol minket Andrássy úti sétánkon.

KÜRT Zrt. – Egy nemzetközi brand Magyarországon

Egy villámcsapta winchester, egy Dunába esett SD kártya – az elszálló adatok lassan hétköznapjaink részévé válnak. Az egyik olyan cég, ahová ilyenkor az egész világból bizalommal küldik adathordozójukat az adattulajdonosok, a magyarországi Kürt Zrt. A nemzetközi brand kiépítéséről és működéséről Kürti Sándor, a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. alapító elnökét kérdeztük.

Köszönjük mindenkinek, aki követte és hallgatta a műsorainkat!

A 13 adás továbbra is visszakereshető és elérhető marad a Facebook oldalunkon keresztül. Aki lemaradt, még pótolhatja!

(Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, 2014-ben)

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.